EΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΥΡΟΥ

Μικρές και μεγάλες στιγμές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Σύρας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μέσα από δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα.
 
Σπάνιες εκδόσεις και γεωγραφικοί χάρτες από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα 
 
Αφιέρωμα στην ιστορία του Αγίου Γεωργίου και στις παλαιές εκκλησιές της Απάνω Χώρας με φωτογραφίες του Πλάτωνα Ριβέλλη
 
Η έκθεση πραγματοποιείται στην Αίθουσα του Κέντρου Ιστορικών Μελετών (ΚΙΜΚΕΣ) στο εκκλησιαστικό συγκρότημα του Αγίου Γεωργίου στην ΄Ανω Σύρο, δίπλα στο ναό
Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά 18.30 – 21.30 (Ιούλιος- Σεπτέμβριος)
 
΄Εκθεση 
Στις αίθουσες του πρώην ιεροσπουδαστηρίου εκτίθεται ένα μικρό κομμάτι της Συλλογής της Καθολικής Επισκοπής Σύρας και του Κέντρου Ιστορικών Μελετών, η οποία, εκτός από τα έγγραφα και τα βιβλία που αποτελούν και τον κύριο κορμό της, περιλαμβάνει:
1. Χάρτες της Ελλάδας, των Κυκλάδων και της Σύρας των σημαντικότερων χαρτογράφων του 17ου και 18ου αιώνα, όπως Olfert Dapper, Guillaume de l’Isle, κ.ά.
2. Εκκλησιαστικά κειμήλια και διάφορα αντικείμενα, όπως οι Τένεμπρες (σήμαντρα τα οποία, παλαιότερα, αντικαθιστούσαν τις καμπάνες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας) καθώς και εργαλεία για την παραγωγή της όστιας.
3. Λαογραφικό υλικό (αντικείμενα οικιακής χρήσης, εργαλεία, κ.ά.) 
4. Φωτογραφικό υλικό 
5. ΄Εργα ζωγραφικής 
Στην ΄Εκθεση υπάρχουν επίσης, μικρές θεματικές ενότητες που αφορούν σε στιγμές, γεγονότα, ζητήματα της ιστορίας του νησιού όπως ήταν, η Γαλλική προστασία στην τουρκοκρατούμενη Σύρα, οι πειρατικές επιδρομές καθώς και σε πρόσωπα από το Κάστρο που συμμετείχαν στα πρώτα βήματα της εμπορικής ανάπτυξής του νησιού (αρχές του 19ου αι.).  
  ΄Ενα μικρό τμήμα της ΄Εκθεσης είναι αφιερωμένο και στην ιστορία του Ναού του Αγίου Γεωργίου με αφορμή τις αναστηλωτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο εκκλησιαστικό συγκρότημα για την καλύτερη προστασία και συντήρησή του, εφόσον αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της νεώτερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μια τελευταία ενότητα της ΄Εκθεσης είναι αφιερωμένη στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις, η οποία αποτελεί μια μικρή μνεία στην αρχαιολογική έρευνα που γνώρισε σημαντικές στιγμές στη Σύρα ήδη από το β΄μισό του 19ου αιώνα. Αρχικά με τη δημοσίευση των επιγραφών που βρέθηκαν στο νησί από τον Κλώνα Στέφανο (Επιγραφαί της νήσου Σύρου το πλείστον ανέκδοτοι μετά τοπογραφικών και ιστορικών παρατηρήσεων περί της Αρχαίας Σύρου, Αθήναι 1875). 
«Μια από τις καλύτερες μελέτες που έχουμε μέχρι σήμερα για την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό της Σύρας» (Fr. Aron) και αργότερα με τις ανασκαφές του Χρήστου Τσούντα (1898) στις σημαντικές θέσεις της πρώιμης Εποχής του Χαλκού, Χαλανδριανή, Καστρί και ΄Αγιο Λουκά.