Η Απάνω Μεριά της Σύρας

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να περπατήσετε στην Απάνω Μεριά της Σύρας. Σε ένα μοναδικό φυσικό και παραδοσιακό βιότοπο.

… Για εμάς που ζούμε στα νησιά, η λιτή νησιωτική φύση είναι το βάλσαμό μας. Στο πέλαγος και στα βουνά, στα γκρεμνά και στις χαράδρες, στα πουλιά που συντροφεύουν τον αέρα, στα κελαϊδίσματα, στις ψιχάλες της βροχής που μας ξυπνούν από το λήθαργο, στο φύσημα του αέρα που μας δίνει νέα πνοή, στο σπάνιο χιόνι και στον εκτυφλωτικό ήλιο, στην ανάδυσή του τα πρωινά και στο μαγικό βύθισμά του στη θάλασσα το ηλιοβασίλεμα, εκεί βρίσκεται η ισορροπία μας.
 
Η Απάνω Μεριά, το τελευταίο συριανό τοπίο είναι το απόθεμα της ψυχικής ηρεμίας, είναι το γυναικείο χάδι μπροστά στο θάνατο, είναι ένας μοναδικός φυσικός και παραδοσιακός βιότοπος.
 
Οι λιγοστοί αγρότες συνεχίζουν να καλλιεργούν τα προϊόντα τους με τον ίδιο απαράλλακτο τρόπο της άνυδρης καλλιέργειας, ντομάτες, αγγουράκια, αμπελοφάσουλα, κουκιά, κρεμμυδάκια, λάχανα, κουνουπίδια, όλα μικροσκοπικά αλλά και πιο νόστιμα, φυσικά, χωρίς επιβαρυντικά φάρμακα.
 
Οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι που οδηγούν τα ζώα τους να βοσκήσουν στις σκλερές και το βράδυ τα γυρίζουν στα μαντριά, οι λίγοι μελισσοκόμοι που παράγουν εξαίρετο θυμαρίσιο μέλι.
 
Οι οικισμοί της που ουσιαστικά κατοικούνται μόνο τα καλοκαίρια.
 
Το μοναδικό τοπίο, με τις αναβαθμίδες και τις ξερολιθιές, τις ρεματιές, τις παραλίες και τα φυσητά από τον αέρα βράχια. Στο Διαπόρι, τη Γριά Σπηλιά, στο Μαρμάρι, τη Λία, τον Αετό, τη Βαρβαρούσα, το Δελφίνι.
 
Οι αρχαιολογικοί τόποι που αφηγούνται την αρχή της μεγάλης ανθρώπινης πορείας προς τον πολιτισμό, η πλούσια άγρια χλωρίδα και η πανίδα …
 
 
 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ:  http://www.eyploia.gr/